luni, 8 aprilie 2013

Margaret Thatcher, a murit în urma unui atac cerebral

Baroneasa Thatcher avea 87 de ani şi a suferit un atac cerebral luni dimineaţă, a declarat purtătorul său de cuvânt, lordul Bell.
Margaret Thatcher


"Cu mare tristeţe, Mark şi Carol Thatcher au anunţat luni dimineaţă că mama lor, baroneasa Thatcher, a murit în urma unui atac cerebral", a precizat purtătorul de cuvânt.

Baroneasa Thatcher, supranumită "Doamna de Fier", a fost premier în perioada 1979 - 1990. Este prima femeie care a deţinut postul de premier al Marii Britanii.

Baroneasa Thatcher, născută cu numele Margaret Roberts, a devenit deputat conservator în circumscripţia Finchley (Londra) în 1959. S-a retras din Camera Comunelor în 1992.

A deţinut funcţia de ministru al Educaţiei şi a candidat împotriva premierului Edward Heath pentru postul de lider al Partidului Conservator în 1975. A câştigat alegerile generale în 1979, 1983 şi 1987.

"A fost un mare caracter în politică (...) Este cea care revigorează Marea Britanie, reuşeşte să dea coerenţă vieţii politice britanice şi cu Reagan a condus bătălia finală din Războiul Rece care a dus la căderea blocului sovietic", a declarat Adrian Severin la RomâniaTV.

"A fost un personaj de o ambiţie remarcabilă. A reinventat politica din Marea Britanie (...) Gândirea, fermitatea convingerilor au făcut o personalitate ce este studiată în ştiinţele politice (...) A fost o luptătoare împotriva comunismului, a fost feroce din punctul ăsta de vedere şi avem şi noi a-i mulţumi pentru asta", a precizat şi Mircea Geoană.

"În toată cariera ei nu s-a lăsat influenţată. A luat hotărâri şi le-a împlinit şi le-a impus cu energie. Rămâne un model de om politic", a spus şi Constantin Bălăceanu Stolnici.