Ramane lumea fara mancare? |
POLITICI IRELEVANTE. Asemenea atenție e bine venită. Dar saltul actual este doar o parte dintr‑o gamă mai vastă de temeri. În timp ce se concentrează pe hrană, statele lumii trebuie să distingă între trei clase de probleme: structurale, temporare și irelevante. Din nefericire, decidenții politici au dat prea multă atenție până acum celei din urmă și insuficient primei clase.
Unii dau vina, în mod greșit, pe alt factor: speculația. Este adevărat, tranzacțiile financiare ar putea contribui la volatilitatea prețurilor, deși dovezile nu sunt concludente. Dar tranzacțiile nu pot ține prețurile sus pe termen lung deoarece fiecare achiziție presupune o vânzare.
În cartea sa „Poverty and Famines“ („Sărăcie și foamete“) din 1981, economistul indian Amartya Sen afirma că foametea din 1943 din regiunea Bengal, în care au murit peste trei milioane de oameni, nu a fost provocată de vreo scădere extraordinară a producției agricole și sublinia că, în timp ce milioane de oameni piereau, continua exportul de alimente. Concluzia lui: motivul principal al foametei nu este lipsa alimentelor de bază. Alți factori – veniturile, distribuția, chiar democrația – contează mai mult.
HRANĂ VS BIOCOMBUSTIBILI. În 1996, Fondul pentru Agricultură și Alimentație al ONU (FAO) estima că lumea produce suficientă hrană pentru a furniza fiecărui bărbat, femeie și copil 2.700 de calorii pe zi, cu câteva sute mai mult decât se consideră că au nevoie majoritatea adulților (aproximativ 2.100 pe zi). Jurnalul medical „The Lancet“ afirmă că oamenii nu au nevoie de mai mult de 90 de grame de carne pe zi. În prezent, ei mănâncă, în medie, mai mult decât atât. După cum spune Abhijit Banerjee de la Massachusetts Institute of Technology, „trăim într‑o lume ce este capabilă să hrănească fiecare persoană ce trăiește pe planetă“.
Într‑adevăr, lumea produce mai mult decât suficient din ce are nevoie. Cu toate produsele agricole ce ar putea fi mâncate, dar sunt transformate în biocombustibili, cu toate cantitățile uluitoare ce se pierd pe drum, fermierii tot produc mai mult decât e nevoie – mai mult de dublul nutrițional necesar, după unele estimări. Dacă există o problemă alimentară, nu pare să fie una tehnică sau biologică.
Și atunci, de ce să ne preocupe creșterea producției? O parte a răspunsului e prețul. Dacă producția scade sub cerere, prețurile vor tinde să crească, chiar dacă în ofertă apar calorii „în exces“. Lucru ce s‑a petrecut în 2007–2008 și se petrece din nou în prezent. În ultimii patru ani, prețurile au fost mai volatile decât în multe decenii precedente. Rău pentru fermieri (care nu știu cum și unde să investească), dar și mai rău pentru consumatori, mai ales cei săraci, care deodată riscă să nu‑și mai poată permite alimente de bază.
Dar tot va fi descurajator. După unele evaluări, ca să țină pasul cu creșterea populației globului, fermierii vor trebui să cultive în următorii 40 de ani mai mult grâu și porumb decât în ultimii 500 de ani. Echilibrul dintre consum și producția agricolă contează extrem de mult.
ASCENSIUNEA CARNIVORILOR. Nu este o sarcină imposibilă. Creșterea populației mondiale va fi de aproximativ 30% până în 2050, mai mică decât în ultimele patru decenii, când a crescut cu peste 80%. În general, consumul de grâu, orez și porumb urmează aceeași pantă de creștere cu populația, dar cu un nivel mai sus, așa încât cererea va însemna aproximativ un miliard de tone în plus față de cele două miliarde produse în 2005–07. Cu mult mai puțin decât în ultimii 40 de ani, când producția de cereale a crescut cu 250%.
În total, cererea de alimente va crește cu aproximativ 70% în cei 44 de ani dintre 2006 și 2050, mai mult decât dublul cererii pentru cereale, estimează FAO. Dar această majorare este mai puțin de jumătate din creșterea producției alimentare din cei 44 de ani dintre 1962 și 2006. Așa că, potrivit lui Kostas Stamoulis de la FAO, ar trebui să fie mai ușor să producem suficiente alimente pentru a hrăni lumea în următoarele patru decenii decât în cele patru anterioare.
Ar trebui, dar, foarte posibil, nu va fi așa. Creșterea cu 70% a ofertei de hrană în următorii 40 de ani s‑ar putea dovedi mai dificilă decât majorarea cu 150% din ultimii 40. Motivul principal: problemele cu producția.
Producția – tone la hectar, banițe sau bușeli la pogon sau acru – este măsura tradițională a performanței agricole. Iar creșterea ei a încetinit, de la aproximativ 3% pe an la recoltele principale în anii ’60 până la aproximativ 1% în prezent.
TRAIECTORIA RECOLTEI.
Revoluția Verde a îndreptat resursele către cultivarea plantelor, iar efectul a fost excepțional. Noile semințe le‑au permis cerealelor să absoarbă mai multă apă și fertilizatori. Dar acum nu prea mai există apă de risipit, iar în unele locuri utilizarea fertilizatorilor a depășit deja punctul de saturație, așa încât o nouă Revoluție Verde ar trebui să folosească și mai eficient resursele existente. În următorii 40 de ani, fermierii vor avea de înfruntat și efectele potențial vătămătoare ale schimbărilor climatice, care ar putea reduce producția cu o treime în unele părți ale globului.
Unii afirmă că aceste cifre nu sunt atât de îngrijorătoare cum par. Până la urmă, creșterea populației încetinește, iar randamentele la unele culturi, în special la porumb, urcă în continuare într‑un ritm constant. Și poate că plusurile randamentelor au încetinit nu din cauză că tehnologiile agricole au atins o barieră, ci pentru că fermierii reduc stimulentele din motive ecologice sau pentru că se concentrează mai mult pe calitate decât pe cantitate. Într‑adevăr, în Statele Unite ale Americii, fermierii produc mai mult, dar folosirea fertilizatorilor și a altor stimulente s‑a redus. În ultimul timp, cultivatorii încearcă să majoreze proporția de proteine din grâu, nu doar producția.
Dacă asta este explicația corectă, productivitatea agricolă generală crește în continuare, deoarece fermierii folosesc mai puține stimulente pentru a obține același produs. Așa după cum susțin anumiți cercetători. Keith Fuglie de la Departamentul pentru Agricultură al SUA afirmă că productivitatea multifactorială în agricultura mondială – o măsură ce include capitalul, munca și alte contribuții – crește în continuare cu o rată sănătoasă de 1,4% pe an. Lucru ce reflectă o utilizare mai eficientă a resurselor. Iar dacă fermierii aleg acum să reducă randamentele culturilor, ei pot la fel de bine să le accelereze după o vreme.
Totuși, alți cercetători consideră că productivitatea globală a încetinit cu adevărat, mai ales în afara Chinei. Potrivit unui studiu ce se bazează pe alte definiții decât Fuglie, creșterea productivității terenurilor a scăzut cu mai bine de o treime între 1961 și 1990 și 1990 și 2005, iar creșterea productivității muncii, cu două treimi. Și, după cum spune Keith Fuglie, chiar dacă productivitatea crește, ea trebuie să crească și mai mult, de la un plus anual de 1,4% la 1,75%, o diferență importantă, după cum consideră el. Dar deși fermierii ar putea să decidă să crească la un moment dat producția, decizia lor va depinde, parțial, de majorarea prețurilor alimentare peste cele la fertilizatori (în 2007–2008, prețul fertilizatorilor a crescut peste cel al alimentelor) și alte contribuții. Așadar, chiar dacă productivitatea în sine crește – ceea ce nu este evident – tot nu este de ajuns.
PORUMB LA MODĂ. Dar dacă majorarea mai lentă a producției reflectă o situație mai gravă, fundamentală, apropierea de anumite limite biologice ale plantelor? Că producția se aplatizează în cazul fermelor, unde practicile agronomice, starea vremii sau alți factori au influența lor, nu este foarte îngrijorător. Dar s‑ar putea să fie o problemă cu terenurile pentru sămânță, acolo unde se testează potențialul plantelor. Această posibilitate este dezbătută intens, iar mulți cultivatori o resping. Dar nu ar trebui să renunțăm să ne gândim la această ipoteză.
Revoluția Verde a avut puțin de‑a face cu ideea de a crea plante mai mari: a produs randamente crescute mai degrabă prin înghesuirea mai multor plante în același spațiu și prin direcționarea dezvoltării plantei de la tulpină și frunze spre semințe, partea pe care o mănâncă oamenii. Persistă însă teama că s‑ar putea ca ambele tendințe să‑și atingă limitele.
Dovezile privind situația plantelor sunt amestecate. Pe de o parte, recoltele de porumb din țările bogate continuă să crească, mulțumită investițiilor uriașe ale companiilor producătoare de semințe. Un studiu australian recent a descoperit că recoltele din India, Marea Britanie și Australia se majorează cu aproximativ 1% pe an. Guvernul britanic prognoza în 2009 că producția de grâu va crește de la 7,7 tone la hectar până la 11,4 tone în 2025 și 13 tone în 2050.
Pe de altă parte, testele de la principala stațiune de cercetări a CIMMYT, situată în Obregon, Mexic, arată o încetinire a creșterii producției potențiale, la doar 0,4% anual. Trebuie subliniat că cele mai recente cercetări se concentrează nu asupra redistribuirii creșterii plantei spre semințe, ci către crearea de plante mai mari.
Producția agricolă poate să mai crească, dar mai lent, însă chiar și această creștere lentă nu mai poate fi garantată în orice condiții. Întrebarea este cu cât trebuie să crească recoltele pentru a ține pasul cu creșterea populației globului, de aproximativ 1,2% pe an?
Cercetare pe pâine
Ce se poate face pentru prevenirea unei crize alimentare? O parte a soluției este ajutorarea celor mai săraci. Alta, reducerea amestecului statului, prin subvenții, și ridicarea barierelor comerciale. Dar esențială este susținerea cu fonduri publice a cercetării agricole. Așa a început Revoluția Verde. La fel recentele succese agricole ale Braziliei. Occidentul nu a învățat din aceste lecții. Cercetarea de bază ajută lumea întreagă – și e un chilipir. Un miliard de dolari ar putea furniza beneficii de multe miliarde, măsurate în oameni bine hrăniți și revolte evitate.
1 CONDIȚII.Programe de condiționare precum Oportunidades din Mexic sau Bolsa Família din Brazilia (în care mamele primesc un mic stipendiu cu condiția ca copiii lor să meargă la școală și să‑și controleze sănătatea) pot aveasucces: 70% din plățile făcute prin Bolsa sunt folosite pentru achiziția de alimente.
2 SUBVENȚII. Cât despre impulsionarea producției agricole, nu e o surpriză că „The Economist“ susține că o mare parte a răspunsului constă în ridicarea barierelor comerciale și renunțarea la subvenții. Coborârea zidurilor tarifare din jurul țărilor bogate va crește exporturile fermierilor săraci. Un acord de limitare a interdicțiilor comerciale ar putea să‑i facă pe exportatori să se gândească de două ori înainte să perturbe piețele mondiale.
3 BIOCOMBUSTIBILI.Statele lumii ar trebui să abandoneze proiectele actuale pentru biocombustibili, ce favorizează afaceri costisitoare, dăunătoare pentru mediu, care distorsionează piețele alimentare fără nici un avantaj real. Subvențiile americane pentru etanol sunt un exemplu de delincvență sfruntată.
4 CERCETARE. Deși guvernele pot face mult bine doar dacă se dau la o parte de pe o piață ce a fost distorsionată lamentabil, într‑un anumit domeniu trebuie să se implice serios: să inverseze declinul cheltuielilor publice pentru cercetarea agricolă. Spre deosebire de subvenții, cercetarea de bază chiar funcționează.
5 SISTEM. Țările bogate ar trebui să finanțeze corect „sistemul CG“, grupul consultativ pentru cercetare agricolă internațională (CGIAR, înființat în SUA, este supravegheat financiar de Banca Mondială; un corespondent european, axat pe ajutorarea țărilor africane, caraibe și din Pacific, este CTA – n.r.). Iar giganții emergenți ca Brazilia, Rusia, India, China ar trebui să li se alăture, așa cum face deja Mexicul.
Ce se poate face pentru prevenirea unei crize alimentare? O parte a soluției este ajutorarea celor mai săraci. Alta, reducerea amestecului statului, prin subvenții, și ridicarea barierelor comerciale. Dar esențială este susținerea cu fonduri publice a cercetării agricole. Așa a început Revoluția Verde. La fel recentele succese agricole ale Braziliei. Occidentul nu a învățat din aceste lecții. Cercetarea de bază ajută lumea întreagă – și e un chilipir. Un miliard de dolari ar putea furniza beneficii de multe miliarde, măsurate în oameni bine hrăniți și revolte evitate.
1 CONDIȚII.
2 SUBVENȚII. Cât despre impulsionarea producției agricole, nu e o surpriză că „The Economist“ susține că o mare parte a răspunsului constă în ridicarea barierelor comerciale și renunțarea la subvenții. Coborârea zidurilor tarifare din jurul țărilor bogate va crește exporturile fermierilor săraci. Un acord de limitare a interdicțiilor comerciale ar putea să‑i facă pe exportatori să se gândească de două ori înainte să perturbe piețele mondiale.
3 BIOCOMBUSTIBILI.
4 CERCETARE. Deși guvernele pot face mult bine doar dacă se dau la o parte de pe o piață ce a fost distorsionată lamentabil, într‑un anumit domeniu trebuie să se implice serios: să inverseze declinul cheltuielilor publice pentru cercetarea agricolă. Spre deosebire de subvenții, cercetarea de bază chiar funcționează.
5 SISTEM. Țările bogate ar trebui să finanțeze corect „sistemul CG“, grupul consultativ pentru cercetare agricolă internațională (CGIAR, înființat în SUA, este supravegheat financiar de Banca Mondială; un corespondent european, axat pe ajutorarea țărilor africane, caraibe și din Pacific, este CTA – n.r.). Iar giganții emergenți ca Brazilia, Rusia, India, China ar trebui să li se alăture, așa cum face deja Mexicul.
Traducerea și adaptarea de Șerban Enescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu