marți, 31 mai 2011

Germania zice:Epidemia de E.coli nu a fost provocată de castraveţii spanioli

Castravetii spanioli nu sunt vinovati! 
Testele au stabilit că respectivii castraveţi bio au fost infectaţi cu E.coli, dar nu cu tulpina letală găsită la mai mult de 1.000 de persoane care s-au îmbolnăvit în Germania şi în statele învecinate.
"Sursa infectării rămâne necunoscută", a spus Cornelia Pruefer-Storcks, ministrul Sănătăţii din Hamburg, unde au avut loc testele. Ea avertizase populaţia să nu mănânce salată, castraveţi şi roşii, până la descoperirea cauzelor exacte ale epidemiei.
 Bilanţul a ajuns deja la 16 morţi.
Într-un material publicat de ziarul "Hamburger Abendblatt", ministrul susţine că al doilea set de analize efectuate în laborator a demonstrat că tipul de bacterie descoperit în castraveţii spanioli nu coincide cu cel găsit în coprocultura pacienţilor, transmite EFE, citată de Agerpres.
Prufer-Storks susţine că analizele demonstrează clar faptul că bacteria O104, identificată în coprocultura pacienţilor examinaţi, şi care este foarte agresivă şi rezistentă la antibiotice, nu este de fapt cea detectată în castraveţii spanioli vânduţi în piaţa centrală din Hamburg.
Departamentul de sănătate publică din Hamburg a recoltat probe din salata, roşiile şi castraveţii vânduţi în pieţele, magazinele şi restaurantele din oraş, încercând să găsească sursa îmbolnăvirilor, un element esenţial pentru controlarea epidemiei.

ANSVSA: Romania nu a primit loturi de castraveţi din Spania
"Menţionăm că ţara noastră, in cadrul comerţului intracomunitar, nu a primit loturi din acest tip de legumă", a precizat sursa citată.
Conducerea ANSVSA a dispus tuturor Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene să monitorizeze in continuare lanţurile de magazine, in special legumele bio, crescute cu ingraşământ natural, cele de la care pot aparea infecţiile cu E.coli, se arată intr-un comunicat de presa al instituţiei.
"Pentru a lamuri şi mai bine populaţia României, trebuie să spunem că, practic, in acest caz nu este vorba de o problemă de siguranţă a alimentelor propriu-zisă ci de o problemă in respectarea unor norme minime de igiena in cadrul manipulării şi consumării acestor legume crescute bio, cum sunt spălarea lor sub jet de apă, spălarea mâinilor şi a eventualelor ustensile după manipularea acestui tip de legume etc. Lucruri normale, pe care le invăţăm de mici in familie şi la scoală, dar pe care uneori le uităm!" a declarat preşedintele ANSVSA, dr. Radu Roatis-Chetan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu