miercuri, 14 septembrie 2011

13 NU din viata unui LIDER

Vom discuta ca niste profani care au ignorat cartile despre leadership sugerate in training-urile din multinationale sau de “batranii nostri” si au descoperit “a fi sau a nu fi” … lider in valtoarea experientelor traite.

Ce este un lider? Pe scurt: este un exemplu, cel putin teoretic, dar de cele mai multe ori o persoana instituita cu puterea de a conduce, de catre un grup. Un lider poate fi un vanator iscusit care aduce acasa mai multa mancare decat restul cetei, dar acest vanator are acum pe mana bugete, strategii si alte instrumente contemporane care, folosite cu iscusinta impreuna cu o echipa, aduc succesul sau esecul acasa.

In conceptul modern exista multe definitii ale liderului si leadershipului, cea mai potrivita fiind cea care ti se potriveste. Pe romaneste, liderul este, de fapt, … un lider, sau invers.

De multe ori, pentru a sti ce suntem, trebuie sa ne dam seama ce NU suntem. Am descoperit, incapatanat fiind, multe lucruri dureros de simple si evidente din greseli, unele repetate, bineinteles. Am descoperit multe si din greselile celor pe care ii consideram la randul meu lideri si mi-am permis sa fac o lista scurta cu cateva greseli traite in scurta mea experienta de antreprenor:

Ce trebuie sa faci pentru a NU fi lider:

1. Pentru a NU fi lider trebuie sa ceri celor pe care ii conduci sa faca lucruri pe care tu nu le intelegi sau uneori pe care sa nu le poti face TU.

2. Pentru a NU fi lider trebuie sa ceri sa fi respectat “by default”, fara sa respecti la randul tau echipa cu care lucrezi.

3. Pentru a NU fi lider trebuie sa vii tarziu si sa pleci devreme, eventual sa mai “bagi” si un racnet pe hol….bineinteles, unul la venire, unul la plecare.

4. Pentru a NU fi lider trebuie ca viziunea ta sa se rezume la a copia putin de la concurenta si a “dopa” cu niste beculete si sclipici strategii deja folosite. La fel este si daca citesti ceva cool pe net si delegi o asistenta sa transmita “viziunea ta” managementului din subordine spre aplicare.

5. Pentru a NU fi lider trebuie sa crezi ca le stii pe toate si ca daca te uiti seara la Telejurnal esti informat destul.

6. Pentru a NU fi lider trebuie sa spui: “eu sunt seful aici, iar tu trebuie sa faci ca mine”. La chestia asta sunt putin cei care NU se gandesc la ceva frumos instantaneu. Pentru cei mai emotivi din fire, gandurile frumoase se vor derula in fata computerului la care in loc sa faca ce trebuie, ruleaza nervos un Tetris sau, mai nou, un Travian.

7. Pentru a NU fi lider trebuie sa taci mult. Sa taci profund. Comunicarea sa fie straina de tine. Pentru cei care nu cred in asta, sunt convins ca telepatia nu functioneaza.

8.
 Pentru a NU fi lider trebuie sa nu poti sa dai nici un exemplu de reusita personala. Nu ma refer la mersul pe bicicleta, sau la amintiri din copilarie, ci la ceva mai mult de atat.

9. Pentru a NU fi lider trebuie sa nu recunosti greselile tale, oricat de mari sau neinsemnate sunt.

10. Pentru a NU fi lider trebuie sa uiti sa motivezi oamenii care merita, iar pe cei care nu merita sa le explici ce urmeaza pentru ei.

11. Daca vrei sa NU fi lider trebuie sa vorbesti mereu doar de tine daca “ceata” ta are succes. Sa fii arogant si infatuat “cu acte” si sa consideri ca succesul este doar al tau. Daca esti de parere ca succesul este doar al tau, ar trebui sa-i concediezi pe toti, sa vezi care este “next step”.

12. Pentru a NU fi lider trebuie sa fii strain de semnificatia termenului “impreuna”. Sa crezi ca singur poti face totul, pe modelul “buricul pamantului”.

Sunt multe de adaugat, dar va plictisesc si termin cu cea mai importanta:

13. Pentru a NU fi lider trebuie sa ajungi atat de mare si tare incat echipa ta (cei cu care ai contact direct macar) sa NU te invite din cand in cand la bere/film/fotbal sau “jais ne sais quoi“ in cazul doamnelor. Daca ai reusit aceasta performanta, inseamna ca esti deja “buricul pamantului” si ar trebui sa ceri ajutor. Repede! 

Material realizat de Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker Affiliates of Romania, si a fost publicat initial pe Wall Street

Valentin Ilie este CEO al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Succesul afacerilor poate fi asigurat?


1. Asumarea riscului. In lumea afacerilor, intreprinzatorul risca permanent dar, in general, riscul sau este calculat. Desi esecul ii sperie pe multi, iar aceasta teama creste cu varsta si este mai mare la femei, cei care sunt facuti pentru afaceri prefera sa nu se gandeasca prea mult la posibilele esecuri si sa le accepte atunci cand apar (71,8%).
2. Disponibilitatea pentru munca. Pentru oamenii de succes, munca este o vocatie, nu o ocupatie, este o activitate care le permite sa scoata din ei adevaratele valori (95,8%).
3. Sesizarea oportunitatilor. Oamenii obisnuiti vad mai mult piedicile, pe cand oamenii de afaceri vad sansele de reusita in orice conditii. Sesizarea oportunitatilor are legatura cu ceea ce specialistii numesc "maturitate in afaceri". Patronii care au afaceri mai vechi de 10 ani (84,2%) au spus ca ei nu au nevoie de ocazii ca sa arate ce pot, pentru ca ei creeaza ocaziile.
4. Spiritul de initiativa. Voluntarismul este o consecinta a perseverentei manageriale, care ii face pe lideri sa mearga singuri inainte, sa nu se sfatuiasca cu altii.
5. Perseverenta. Aproape toti subiectii cercetarii (96,3%) s-au considerat "dintr-o bucata", spunand ca daca nu ar avea ambitie si hotarare, ar ajunge saraci.
6. Increderea in propria persoana. Acesta este un ingredient necesar oricarei afaceri. Increderea in sine creste odata cu varsta, cu experienta si cu veniturile dobandite. Doua treimi din subiecti au mare incredere in fortele proprii.
7. Cautarea certitudinilor. Intreprinzatorii prefera situatiile clare si nu doresc sa piarda aventurandu-se pe un teren necunoscut. Doar agricultorii si lucratorii pe cont propriu accepta mai frecvent incertitudinea pentru ca s-au obisnuit sa traiasca in medii greu controlabile de catre ei (conditiile climaterice, clienti imprevizibili etc.).
8. Nevoia de implinire. Nevoia de a se implini, de a se schimba in bine, de a fi stapani pe destin este foarte intalnita la cei care au inceput o afacere (88,8%).
9. Atitudinea fata de nou. Atitudinea fata de nou este pozitiva la aproape toti potentialii intreprinzatori din lumea satelor (89,10%).
10. Controlul propriului destin. Marea majoritate a intreprinzatorilor (87%) isi doreste o mai mare independenta.
Scala succesului arata ca acesta vine in primul rand din actiunile pe care indivizii le intreprind singuri si mai putin din actiunile celorlalti. Ceea ce inseamna ca indivizii trebuie sa-si asume responsabilitatea propriilor decizii si actiuni si sa adopte un stil de lucru managerial.
Cercetarea asupra nevoilor de formare si consultanta ale intreprinzatorilor si a celor care doresc sa initieze o afacere in mediul rural a fost realizata in cadrul proiectului strategic Rural-Manager, selectat in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - POSDRU, care e cofinantat din Fondul Social European, "Investeste in oameni!".
Beneficiarii proiectului sunt intreprinzatori sau viitori intreprinzatori din mediul rural din cele 18 judete ale regiunilor de dezvoltare Nord-Est, Centru si Sud-Est.
Proiectul Rural-Manager promoveaza cultura manageriala si motivarea intreprinzatorilor pentru inceperea unui proces de educatie antreprenoriala, cu scopul imbunatatirii performantei, cresterii accesului la finantare, insusirii de bune practici si idei de succes nationale si internationale.
Anchetele sociale au fost realizate de Biroul de Cercetari Sociale, la aceasta cercetare participand 942 antreprenori si potentiali intreprinzatori din mediul rural.

miercuri, 7 septembrie 2011

descopera fascinatia Google+ alaturi de mine)

Pana la urma Google+ a devenit o vedeta in toata regula. M-am gandit sa pun titlul asta( Oferi invitatii pe Google+) dar e prea aiurea asa ca am ales ceva mai comercial sau nu prea (descopera fascinatia Google+ alaturi de mine). Am tot citit despre statistici, sau nu stiu eu sau chiar nu se ocupa nimeni oficial, dar pana una-alta ma iau dupa cei de la findpeopleonplus.com si chiar cred ca dintre cei 

14,536,129

 G

oogle+ users 

indexed sunt si 10.447 din Romania mea.



Asa ca daca sunt doritori de invitatii pentru a accesa reteau Google+ va pot pune la dispozitie invitatii gratuite pentru Google plus.



Recomndarea mea ar fi sa va faceti un cont de e-mail la Gmail si apoi sa-mi postati adresa voastra in commenturi sau direct la belifecare@gmail.com



Bine ar fi sa stiti de ce vreti pe Google+ nu de alta dar este net superior a tot ce avem acum.