luni, 2 februarie 2009

Singura creatură nemuritoare din lume?


Cercetătorii au descoperit singurul organism din lume despre care se poate spune că este nemuritor. Turritopsis nutricula are doar 4 mm în diametru şi este capabilă să reîntinerească mereu, scrie Times Online.

Turritopsis face parte din categoria hidrozoarelor, ca şi meduzele. Spre deosebire de meduze, însă, care mor după ce se reproduc, această micuţă creatură se întoarce la o fază de imaturitate sexuală, după ce a ajuns la maturitate. Pe scurt, este capabilă să reîntinerească, după ce devine adultă, fiind singurul animal cunoscut care poate să facă asta, noteaza Times.

Teoretic, acest ciclu se poate repeta la nesfârşit, ceea ce poate însemna că Turritopsis este o creatură nemuritoare.Este originară din Caraibe, însă s-a răspândit în întreaga lume. Iar mecanismul prin care Turritopsis poate reveni la stadiul de polip (un stadiu de început al aceptor organisme) este că ea are capacitatea de a-şi transforma diferite tipuri de celule în alte tipuri. Acest proces se numeşte transdiferenţiere iar prin acest proces, meduza e transformată în polipi. Acest animal solitar este un prădător care trăieşte, in special, în ape tropicale, calde, şi este studiat intens de către specialişti, biologi marini şi geneticieni, care încearcă să dezlege misterul întineririi sale.
Noi putem sa incepem de aici wikipedia.org

Un comentariu:

  1. Nu este singura creatura nemuritoare din lume - din punctul meu de vedere (Ioana); detalii la nemurirea. ro Sper sa deveniti si voi nemuritori! Eu, una, am devenit!

    RăspundețiȘtergere