joi, 3 august 2017

Pregătește-te de Marele Cutremur! Salvează-ți viața!

Alerta de cutremur îți poate salva viața, doar dacă ești conectat la serviciile care permit asta.

Cutremurele au ajuns o componentă a vieţii noastre de zi cu zi. Din această cauză autorităţile au emis diferite "ghiduri" de comportament pentru a reduce la minimum eventualele pierderi de vieţi omeneşti.
În ultima vreme se investesc sume uriașe de bani în cercetare, totuși cutremurele de pământ nu pot fi prevăzute de către oamenii de ştiinţă, deşi tehnica a progresat enorm.
Nu există săptămână ca, undeva în lume, scoarţa terestră să nu se revolte. Numai în ultima săptămână sistemele de supraveghere au receptat 75 de cutremure peste 4,5 grade. La noi, anul 2017 a debutat cu un cutremur de 4,7 grade în 08.02.


Seismologii spun că marele pericol îl constituie cutremurele de adâncime cu intensitate de peste 6,5 grade pe Richter, având epicentrul în zona Vrancea. Pentru evitarea sau micşorarea pierderilor de vieţi omeneşti instituțiile abilitate au emis ghiduri de comportament în cazul declanşării unui cutremur cu intensitate mare.

Personal sunt adeptul utilizării noilor tehnologii în interesul și folosul nostru pentru a ne salva viața. Acesta fiind motivul pentru care m-am decis sa descriu ultima metoda folosită și în ultimele zile testată, nu susțin că este cea mai bună dar la momentul astă este o metodă eficientă.

Poți să primești gratuit alerta de cutremur pe telefon cu câteva zeci de secunde înainte ca acesta să lovească.
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a pus la dispoziția publicului mai multe canale în aplicația de mesagerie Telegram, disponibilă gratuit în Google Play și App Store, prin care poți primi alerte pe mobil când vine cutremurul.

De ce prin Telegram? Pentru că aplicația de chat este extrem de simplă și de stabilă, iar comunicațiile prin Internet sunt mult mai rapide decât cele prin SMS, astfel că vei primi alerta de îndată ce aparatele de la INCDFP au detectat producerea seismului.

Astfel, dacă te afli in București, unde se așteaptă ca următorul cutremur puternic să facă ravagii, ai la dispoziție 25-30 de secunde pentru a te pune la adăpost.

Ai putea astfel să ieși din casă sau din lift, să pleci de pe balcon sau de pe scări, ori să te pui la adăpost într-un loc sigur, eventual sub o grindă.

Trebuie doar să îți instalezi gratuit aplicația Telegram (un fel de WhatsApp) și să cauți robotul INCDFP care îți va transmite alertele: @alertacutremur_bot.
Apoi apasă START pentru a interacționa cu robotul;
Va apărea o listă de comenzi și trebuie să alegi opțiunea /alerta dând click pe ea sau scriind-o efectiv în câmpul de mesaj;
Apoi trebuie să dai click pe butonul „Citește Termenii și Condițiile” și apasă butonul „Accept”.
Următorul pas este introducerea numărului de telefon și adresei de email. Aceste date sunt stocate de către INCDFP.

În continuare vei primi acces la patru canale de alertă și unul pentru educație seismică. Pot fi utilizate mai multe canale în același timp:
M < 5 - alerta pentru cutremure cu magnitudine mai mică de 5
M 5-6 - alerta pentru cutremure cu magnitudine între 5 (inclusiv) și 6
M 6-7 - alerta pentru cutremure cu magnitudine între 6 (inclusiv) și 7
M 7+ -  alerta pentru cutremure cu magnitudine mai mare sau egală cu 7
Educație Seismică - măsuri de prevenție a riscului seismic și comportamentul din timpul acestuia

Pentru a utiliza aceste canale, da click pe butoanele aferente.
Foarte interesant este faptul ca poti personaliza notificarile modificand frecventa de primire, sunetul de alerta si prioritatea acestora, astfel incat sa primesti alerta sonora chiar daca telefonul tau este pe modul silentios.
Pentru a personaliza notificarile primite pentru un canal da click pe numele canalului atunci cand te afli in el. Apoi click pe Notifications. Alege optiunea Customize si bifeaza casuta Enable Custom Notifications.
Poti incerca, de exemplu, sa folosesti sunetul standard de alerta seismica folosit in Japonia sau o alta aplicatie cu sunete dedicate unor avertizari, dar pe care speram ca nu-l vei mai auzi apoi prea curand.

Desi nu este prima data cand se scrie despre acest sistem de avertizare timpurie, pana acum canalul prin care se primesc alertele de cutremur de peste 7 grade, care poate face zeci de mii de victime doar in Bucuresti, este urmarit de doar cateva mii de prevazatori. Te numeri si tu printre ei?
"Cea mai importantă parte este reducerea riscului, de prevenire a anumitor pagube prin educarea populației. La noi, partea de prevenire nu prea există. Toată lumea s-a axat pe ideea de ce facem în timpul și după un cutremur. Trebuie să se pună accent pe partea de educație, să știm ce este un seism și să reacționăm adecvat dacă l-am simțit. În acel moment am avem siguranța că dacă punem pe piață un sistem de alertă, atunci oamenii ar ști cum să se comporte, iar sistemul nu ar produce pagube", a explicat Constantin Ionescu.

Câteva sfaturi folositoare pentru cei aflați în momentul unui cutremur sunt menționate mai jos.
EVACUAREA DIN CLĂDIRI
•Clădirile trebuie părăsite calm, fără a lua lucruri inutile, iar drumul spre ieşire trebuie verificat cu grijă, pentru a evita expunerea la pericole.
•Pentru orice eventualitate, trebuie prevenită rănirea provocată de căderea unor tencuieli, cărămizi, etc. la ieşirea din clădire, utilizând o cască de protecţie sau, în lipsa acesteia, un scaun (taburet) ori alt obiect protector (geantă, ghiozdan, cărţi groase, etc.).
•Dacă la ieşire uşile sunt blocate, trebuie să se acţioneze fără panică pentru deblocarea acestora. Dacă uşile nu pot fi deblocate, se recomandă spargerea geamului, curăţirea ramei şi a zonei de cioburi, utilizând un scaun, o vază, etc. şi evacuarea prin golul astfel creat.
PERSOANELE RĂNITE
•În cazul în care, în urma unui cutremur sunt persoane rănite, acestea trebuie să fie eliberate din locurile unde au rămas prinse şi să li se acorde primul ajutor. Răniţii grav nu trebuie mişcaţi decât dacă sunt în pericol imediat de a fi răniţi suplimentar din alte cauze, până la acordarea unui ajutor sanitar-medical calificat. În caz contrar, starea răniţilor ar putea fi agravată de manevrarea necorespunzătoare. De asemenea, persoanele în putere trebuie să se îngrijească de siguranţa copiilor, bolnavilor, bătrânilor şi să acorde tot sprijinul echipelor de salvare.

UTILIZAREA TELEFOANELOR
•Telefonul nu trebuie utilizat decât pentru apeluri către serviciile de urgenţă, în cazuri justificate, pentru a nu bloca circuitele telefonice.
VERIFICAREA INSTALAȚIILOR
•Pentru a preîntâmpina eventuale dezastre cauzate de cutremure, trebuie verificată starea instalaţiilor electrice, de gaze, apă, canalizare. În cazul în care se constată avarii, trebuie închisă alimentarea locală sau generală şi anunţată unitatea de specialitate pentru intervenţie. De asemenea, nu trebuie folosit focul.
•Dacă se constată că în ascensor sunt persoane blocate, operaţiunea de evacuare este dificilă şi nu există un alt pericol imediat (incendiu, scurgere de gaze, inundaţie, etc.), încercaţi să calmaţi persoanele şi adresaţi-vă unei firme specializate sau serviciilor de urgenţă, intervenind numai cu specialişti şi unelte necesare, cu grija de a nu provoca deplasarea cabinei sau căderea în gol a vreunei persoane.
PERSOANELE RĂMASE BLOCATE
•Experienţa cutremurelor precedente a dovedit că este util ca oamenii să aibă cunoştinţe necesare supravieţuirii până la intervenţia echipelor de salvare, în cazul unei situaţii extreme în care, de exemplu, aceştia sunt surprinşi sub dărâmături, mobilier răsturnat sau într-o cameră/incintă (ascensor, etc.) blocată, prin înţepenirea uşilor sau din alte cauze.O variantă clasică de comunicare cu personalul specializat care intervine pentru deblocare şi salvare, este să se bată, la intervale regulate, cu un obiect tare în conducte învecinate sau în pereţii incintei, până la stabilirea unui contact verbal între victimă şi salvatori.
•Persoanele aflate în astfel de situaţii de criză trebuie să evite contorizarea timpului scurs până la salvare, deoarece, în astfel de condiţii, deşi timpul pare nesfârşit, corpul uman îşi mobilizează resurse nebănuite pentru a trece peste o perioadă critică. În acest mod se explică rezistenţa de sute de ore în condiţii de blocare la cutremur a unor persoane aparent fragile.
INFORMAȚIILE OFICIALE
•Nu trebuie luate în considerare zvonurile care apar frecvent imediat după seisme, chiar dacă aparent sunt vehiculate de aşa-zişi specialişti. Trebuie urmărite anunţurilor făcute de autorităţile publice prin intermediul posturilor de radio şi de televiziune naţionale şi sfaturile de acţiune imediată ale serviciilor de urgenţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu