joi, 3 august 2017

Zile extreme pentru conducatorii auto si pasagerii mijloacelor de transport

Sfaturi care vă pot salva viaţa pe căldură excesivă în aceste zile în care indicele de confort termic este extrem de ridicat.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD PORTOCALIU. În Moldova, Dobrogea, Muntenia și local în Maramureș, Transilvania și Oltenia temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 și 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.
În toată această perioadă conducătorii auto trebuie să fie atenţi şi pe unde circulă pentru a evita accidentele. Anul trecut în aceeaşi perioadă a anului au fost cazuri când pe unele trasee din ţară s-a ridicat asfaltul din cauza căldurii foarte mari.
Mai mult, şoferii trebuie să adapteze viteza autovehiculelor la condițiile meteo-rutiere şi să păstreze o distanță suficientă față de autovehiculul care circulă în faţă, întrucât temperaturile mari înregistrate la nivelul părții carosabile sunt factor determinant în scăderea aderenței anvelopelor și contribuie implicit la creșterea spațiului de frânare.

Pornirea motorului fără un sistem de răcire funcţional este interzisă!
Sistemele contemporane de răcire a motoarelor îşi fac treaba mult mai eficient decât acelea care au existat acum 40 de ani. Însă, nu este exclus faptul ca orice maşină să înceapă să „fiarbă”.
Indicatorul temperaturii lichidului de răcire este în zona roşie? De sub capotă iese „fum”(aburi)? Opriţi-vă imediat!
Ce este de făcut în acest caz?
Dacă aţi observat că indicatorul temperaturii lichidului de răcire se duce în zona roşie sau de sub capotă ies aburi, opriţi maşina imediat, aşteptaţi 10-15 minute şi abia atunci deschideţi capota cu o atenţie foarte mare. Recomandăm să folosiţi mănuşi!
Nici într-un caz nu deschideţi rezervorul lichidului de răcire, răsucind capacul, imediat ce ați tras pe dreapta. În acest caz trebuie să aşteptaţi cel puţin 30 de minute! Însă chiar şi după asta nu trebuie să vă atingeţi de capac cu mâinile goale. Întotdeauna ţineţi-vă faţa la distanţă!
În timp ce deschideţi rezervorul vă puteţi opări, pentru că temperatura de fierbere a lichidului de la interior depăşeşte 100 de grade Celsius.
Dacă temperatura lichidului de răcire a scăzut, nu vă gândiţi că toate probleme s-au rezolvat singure de la sine. Dacă este necesar să completaţi volumul de antigel, mai turnaţi (în caz că nu îl aveţi la îndemână, folosiţi apa). Nu turnaţi antigel în timp ce lichidul din rezervor încă fierbe!
Motorul trebuie răcit preventiv, iar în cazurile unei avarii maşina trebuie dusă la service. Dacă lichidul de răcire a curs (s-a spart rezervorul sau un tub nu a suportat presiunea), este necesar să rezolvaţi problema. Dacă nu vă pricepeţi, apelați un serviciu de tractare şi duceţi maşina la service. 

Pericolele din maşină sau ce să faceţi dacă vi s-a făcut rău în maşină din cauza căldurii?
Atunci când vă parcaţi maşinile, folosiţi pe cât posibil parasolarele. În prezent puteţi găsi un asortiment larg care au dimensiuni şi forme diferite. Cele obişnuite, de culoare argintie, sunt mai eficiente decât cele înfrumusețate cu desene. Dacă vă este lene să procuraţi un parasolar sau chiar nu aveţi bani, puteţi folosi o bucată de carton sau o pânză de culoare albă, important fiind să le instalaţi sub parbriz sau lunetă.
Parte din regulile principale de care trebuie să ţineţi cont atunci când vă deplasaţi cu maşina pe timp de caniculă:
Înainte de a vă deplasa aerisiţi interiorul maşinii.
Nu porniţi sistemul de climatizare imediat ce ați urcat în mașină și nici la maxim în timpul deplasării.
Niciodată nu vă lăsaţi în habitaclu copii sau animalele. Motivul „pe cinci minute doar” trebuie exclus, iar transportul lor pe distanţe lungi nu se va efectua în vehicule fără posibilităţi de climatizare!
În cazul în care administratorul drumului public, împreună cu poliţia rutieră dispune parţial sau total restricţionarea traficului rutier pe anumite sectoare de drum, respectaţi în totalitate semnalele şi indicaţiile poliţiştilor de deviere a traficului rutier!
De asemenea, posesorii de permis de conducere cu afecţiuni medicale (cardiovasculare, neurologice sau endocrine) sunt sfătuiţi să renunţe la conducerea autovehiculelor pe drumurile publice în intervalul orar periculos. Atunci când, în calitate de pasageri, în autovehicul se regăsesc copii sau bătrâni, este recomandabil ca aceştia să fie protejaţi de razele directe ale soarelui.

Cum să vă salvaţi de căldură?
Recomandările oficiale ale instituţiilor medicale – să consumaţi cât mai multe lichide, dar şi produse alimentare. Important este să ne acoperim capul atunci când ieşim afară, aceştia precizând că cel mai indicat este să nu stăm în soare între orele 11.00 şi 18.00. În primul rând avem nevoie de energie şi asta rezultă din mâncare. Cât mai multe fructe şi legume, important fiind să le spălaţi bine înainte de consum.
"Este important sa ne hidratam si prin alimentatie, profitând de legumele şi fructele de sezon, în toate formele: proaspete (în salate), sucuri, supe, ciorbe. Sunt de preferat alimentele la temperaturacamerei. Cantităţile de mâncare la o masa trebuie sa fie mici, astfel incât să permitem o digestie optimă. Peştele slab, brânza slabă sunt sursele de proteine cele mai indicate. Evităm alimentele foarte grase (inclusiv nucile şi seminţele, mai potrivite pentru anotimpurile răcoroase). Evităm substanţele excitante si termogenice, cum ar fi condimentele puternice sau alimentele foarte reci. Evităm cantităţile mari de cafea, alcool, băuturi energizante, atât pentru că pot induce o deshidratare suplimentară, cât şi pentru ca pun un stres suplimentar asupra organismului", a precizat pentru MEDIAFAX Cristian Mărgărit, nutriţionist.
Nu trebuie să aşteptăm senzaţia de sete vom consuma, la fiecare 20 de minunte, un pahar de apă sau de iaurt, care hidratează foarte bine

Căldura extremă nu este singurul pericol la care ne putem aştepta vara.
Mult mai periculos pentru corpul uman este insolaţia.
Aşezându-vă sau intrând în maşină riscaţi să fiţi lovit de aceasta, pentru că temperatura din habitaclul unei maşini care a stat un timp îndelungat la soare se poate ridica până la 50-60 de grade.
Insolaţia poate fi extrem de periculoasă, mai ales pentru copii şi vârstnici. Mecanismul de formare a unui „scut” care se poate lupta cu razele solare fierbinţi se termină complet la vârsta de 7-8 ani.
De obicei, corpul nostru este capabil să se răcească singur până la o temperatură optimă, prin transpiraţie şi emanare de căldură. Însă atunci când temperatura de afară este mare, când umiditatea este ridicată sau când în timpul unui lucru fizic sistemul nostru nu se descurcă, atunci şi temperatura corpului creşte foarte tare.
Cu o uşurinţă foarte mare se încălzeşte un corp deshidratat, pentru că nivelul de transpiraţie scade şi într-un final apare insolaţia.
De aceea, dacă v-aţi urcat într-un automobil încălzit şi simţiţi peste câteva minute o durere de cap, ameţeli, oboseală, greţuri sau nu vă puteţi orienta în spaţiu, ieşiţi cât mai rapid din maşină.
Aşezaţi-vă undeva la umbră, dezbrăcaţi-vă dacă aveţi ceva mai gros pe dvs, beţi apă (însă nu cafea, băuturi carbogazoase sau bere) şi nici într-un caz nu vă apucaţi de fumat.
Luaţi un şerveţel sau o bucată de bumbac (haină), umeziţi-o cu apă şi aplicaţi-o pe frunte. După care altă haină udă trebuie să o puneţi în jurul gâtului. Metoda va păstra balanţa de temperatură. În cazurile grave şi excepţionale, sunaţi la urgenţă.
Să beţi, să beţi şi încă o dată să beţi (înafara cazurilor în care vă este contraindicat de medic consumul sporit de lichide). Nu trebuie să turnaţi în voi apă la fiecare cinci minute, ci atunci când afară este plus 35, înainte de a ieşi din casă, un pahar cu apă nu strică.
Mai bine ar fi, după posibilitate, să consumaţi ceai, apă mineral, băuturi din fructe proaspete sau produse lactate puţin acrişoare. Băuturile carbogazoase dulci trebuie refuzate, iar de alcool nici nu mai vorbim.
De asemenea este recomandat ca în această perioadă să reduceţi consumul de cafea. Şi nu fumaţi înainte de un drum la volan!
Mereu să aveţi în maşină o sticlă de apă. Mai bine două.
Dacă simţiţi că ritmul cardiac creşte, aveţi ameţeli, dureri de cap, oboseală, dezorientare în spaţiu, sau din contra o excitare ciudată, înseamnă că aveţi sau riscaţi să faceţi imediat insolaţie. Opriţi şi ieşiţi repede din maşină.
Beţi apă fără Coca-Cola sau ceva asemănător.

Vă doresc drumuri bune și să treceți cu bine peste această perioadă dificilă pentru mulți dintre noi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu