luni, 26 ianuarie 2009

Doriti inca 10 de viata, in plus?

Intr-o actiune GALLUP, cititorilor li s-a cerut sa aleaga trei elemente marcante din urmatoarele obiective pe care le considera etaloane ale succesului:

-o locuinta scumpa

1%

-masina luxoasa

2%

-noroc

6%

-talent

7%

-bani multi

11%

-inteligenta

15%

-prieteni influenti

25%

-multumire sufleteasca

34%

-familie fericita

45%

-serviciu bun

49%

-sanatate

58%

Care dintre acestea credeti ca a avut procentajul cel mai mare si este etalonul succesului sau implinirea vietii?

Numai 11% dintre cititori au ales o masina proprie luxoasa si 1% au ales o casa proprie luxoasa ca fiind etalonul succesului.
Daca cititi pentru a va imbunatati sanatatea fizica, mintala, spirituala si emotionala, atunci sunteti pe calea catre izbanda.Voi cauta sa acopar o varietate de subiecte importante pentru o mai buna sanatate.

Pentru inceput sa privim la unul dintre cele mai semnificative studii despre stil de viata din plin secol 20,efectuat de Dr.Belloc si Dr.Breslow de la Departamentul de Stat pentru sanatate publica din Berkley-Statele Unite ale Americii.Ei sunt renumiti in cercurile de sanatate publica datorita studiilor efectuate pe parcursul carierei.
Dr. Belloc si Dr. Breslow au examinat relatia dintre 7 practici comune din viata zilnica si sanatatea fizica pe 7000 de adulti care locuiau in Alameda County, California.Starea de sanatate a fiecaruia dintre cei 7000 de voluntari a fost riguros masurata la inceputul experimentului si la sfarsitul acestuia.Noua ani si jumatate mai tarziu cei doi medici au masurat relatia dintre aceste 7 obiceiuri de viata si longevitatea vietii.Bazandu-se pe aceste rezultate,ei au formulat 7 recomandari pentru a avea o buna sanatate.
Pentru cei mai multi aceste recomandari suna a fi foarte comune,dar a fi foarte comune nu inseamna si ca sunt implinite.Multa lume neglijeaza aceste recomandari si sufera consecintele incomensurabile, de cele mai multe ori.Deci sa vedem cei 7 pasi:

1) Sa dormi 7-8 ore pe noapte. Cei care au raportat ca ei dorm mai putin de 6 ore sau mai mult de 9 ore de somn nu au fost mai sanatosi decat cei care dorm 7-8 ore.

2) Sa servesti zilnic micul dejun.Cei care sar peste micul dejun au fost cu mult mai
putin sanatosi decat cei care il iau.

3) Sa nu mananci nimic intre mese.Cei care nu mananca de obicei nimic intre mese au raportat o sanatate fizica semnificativ mai buna decat cei care mananca intre mese.

4) Greutatea corporala sa fie mentinuta mereu aceeasi si in parametri fiziologici
normali.Se admite la barbati o fluctuatie limita de 5% sub si 20% peste greutatea normala ,iar la femei nu mai mult de 10%.

5) Sa faci regulat sporturi active : inot,plimbari mai lungi,gradinarit sau exercitii fizice.
Un raport recent dupa 19 de studii pe 25.341 de barbati si 7.080 femei-persoane cu nivel inalt de activitate fizica a demonstrat o rata semnificativ mai scazuta a mortalitatii pentru orice boala decat persoanele fara activitate fizica.
De acest efect protector au beneficiat deasemeni cei cu colesterol mare ,cu tensiune arteriala crescuta ,fumatorii si cei cu sanatatea subrezita.

6) Abstinenta (sau baut foarte putin) de la bauturile cu un continut oarecare de alcool .Dr.Belloc si Breslow au
aratat ca cei ce au baut mai mult de 4 pahare le-a scazut sanatatea in timp fata de cei ce nu au baut deloc.
Alte studii au aratat unele beneficii ale consumului moderat de alcool in prevenirea bolilor de inima.Totusi , datorita dependentei pe care o creaza alcoolul si cresterea riscului de hipertensiune, cancer, ficat si alte boli, nu va recomand consumul alcoolului pentru prevenirea bolilor de inima.Pozitia aceasta este sustinuta si de Academia Nationala de Stiinta din Statele Unite ale Americii.

7) Fumatul –nefumatorii au o sanatate mai buna decat fostii sau prezentii fumatori.
In S.U.A, aproximativ 1 din 4 americani este fumator. Fumatul este singurul, cel mai frecvent motiv de deces.Din fericire, incetarea de a fuma este semnificativ benefica in reducerea riscurilor asociate cu fumatul.
Fiecare tigareta taie 5-10 minute din viata.

Studiile din Alameda County au aratat ca urmand cele 7 obiceiuri sanatoase zilnic iti procuri cel mai mare potential pentru a trai 5-15 ani mai mult.Diferentele individuale cum ar factorii genetici, cantitatea si calitatea hranei, mediul sau alte practici de sanatate pot influenta fluctuatiile experimentului.Dar imaginati-va , cum puteti sa traiti, sa va bucurati inca 4-11 ani in plus daca incepeti chiar acum sa urmati aceste obiceiuri.
Dar cineva poate spune : bine, poate n-am sa traiesc atat de mult, dar vreau sa ma simt bine cat sunt inca in viata!“ Dar va fi asa? Te vei simti bine in viata neglijandu-le?Acest studiu a aratat ca starea de sanatate fizica a acelora care au urmat toate cele 7 obiceiuri de sanatate a fost asemenea cu cei cu 30 de ani mai tineri care nu le-au urmat sau doar cateva din aceste obiceiuri de viata.

Studiile au mai demonstrat ca este posibil sa mori“ tanar“ la o varsta foarte inaintata.Din ce in ce mai multi batrani nu sunt in stare sa se ingrijeasca singuri si nu toti copiii pot sa le dea ajutorul de care au nevoie.Din nefericire multi din ei invata prea tarziu valoarea obiceiurilor sanatoase sau nici macar atunci.


Povestea bunicii Clara
Avea 94 de ani si a fost muncitoare intr-o firma, a iubit viata si L-a iubit pe Dumnezeu , a avut o familie pe care a iubit-o , si-a iubit munca sa. Intr-o zi a petrecut dimineata spaland geamurile din afara ale casei.In jurul orei 11 ceva se pare ca nu era in ordine.
La pranz a intrat in casa si le-a spus copiilor sai:”cred ca mi-a venit timpul , pregatiti totul.”La ora 3 dupa amiaza, bunica Clara a murit.
Nu a avut dureri, nici alte suferintecare sa-i tulbure viata.A fost atat de multumita in moarte dupa cum a fost si in viata.

Poti si tu sa te astepti la asa ceva?


Concluzie

Studiile de la Alameda County ale dr. Belloc si dr. Breslow au adus dovezi privitoare la calitatea si lungimea vietii.

7 obiceiuri zilnice simple au fost asociate cu longevitarea:

1. Somn 7-8 ore
2. Luarea micului dejun
3. Sa nu mananci nimic intre mese
4. Mentinerea unei greutati ideale
5. Angajarea in activitati fizice regulate
6. Abstinenta fata de alcool
7. Nefolosirea tutunului

Un alt aspect al acestui studiu a aratat ca relatiile sociale sunt asociate cu o mai buna sanatate si longevitate.Casatoria, prietenii apropiati si rude , membrii de biserica si asocatii au fost importante surse de contacte sociale si intretinere.

In ceea ce priveste sanatatea ta proprie si a familiei tale, ce scopuri urmaresti?

Vrem noi ca proprii copii sa se bucure de o tinerete lunga si sanatoasa?

Vrem noi ca ei sa mosteneasca o viata lunga si productiva, instiland in ei bune obiceiuri?

Cum am vrea sa ne petrecem mijlocul vietii, dar batranetea?

Ce obiceiuri avem nevoie sa schimbam pentru a ne imbunatati viata?

La toate aceste intrebari poti raspunde aici sau nu.Dar te rog sa o faci cu toata sinceritate, acasa , acolo unde esti doar tu!

2 comentarii:

  1. Ceva surse avizate din care te-ai inspirat, ar fi ideal sa ne oferi! Pune la subsol link-uri utile sau dovedeste ca esti medic sau ca ne oferi ceva avizat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Dragul meu , ce eu am scris nu face decat sa-ti aminteasca sa TRAIESTI BINE!
    Nu am inserat nici un sfat tehnic de natura sa te raneasca.
    Daca vei renunta la o viata haotica o vei face pentru binele tau si asta chiar nu are cum sa-ti faca rau.
    Succes in viata si multa DISCIPLINA!

    RăspundețiȘtergere