căutare personalizată

vineri, 15 mai 2009

Grijile si gandurile negre ne imbolnavesc cu adevarat


Atunci cand citesti lista cu reactii adverse ale medicamentelor si te gandesti ca ceva rau ti se poate intampla, este foarte posibil sa se adevereasca, concluzioneaza un studiu al cercetatorilor americani, scrie, joi, dailymail.co.uk.
Grijile te fac sa te simti rau, spun specialistii. Mai mult de atat, oamenii de stiinta spun ca pacientiii care sunt convinsi ca nu vor supravietui unei operatii chirurgicale, este foarte posibil sa n-o faca. De aceea, ei recomanda sa lasam la o parte grijile care ne afecteaza sanatatea si sa gandim pozitiv tot timpul. "Puterea sugestiei iti poate imbunatati sanatatea", spun expertii.
Cercetarea a constat in administrarea unor pastile inofensive unor voluntari carora li s-a spus ca medicamentele pot avea numeroase reactii negative. Nu mica le-a fost mirarea specialistilor cand au constatat ca oamenii se plangeau de oboseala, greata, ameteli si diminuarea libidoului, desi luau niste pastile inofensive, care nu ar fi putut sa le dea asemenea reactii adverse.
Daca ii spui unui pacient de efectele adverse ale medicamentelor, ii inrautatesti starea de sanatate
Mai mult de atat, cerectarile au demonstrat ca femeilor care li s-a spus ca pot sa faca infarct, aveau un risc de patru ori mai ridicat sa dezvolte boli ale inimii. Astfel, oamenii de stiinta au conluzionat ca doar daca ii spui unui pacient de efectele adverse ale medicamentelor, ii inrautatesti starea de sanatate.
"Pe de o parte, oamenii au dreptul sa fie informati asupra reactiilor adverse ale medicamentelor dar acest lucru ii face mai expusi sa experimenteze pe propria piele aceste efecte", a declarat prof. dr. Giuliana Mazzoni, unul dintre cercetatori.
"Vestile rele aduc efecte negative asupra psihicului. Cred ca poti sa convingi oamenii ca vor muri si chiar sa moara. Nu cred ca e ceva misterios in asta. Nu acceptam ideea ca anumite cuvinte sau actiuni simbolice pot cauza moartea deoarece ele schimba modelul nostru biomolecular asupra lumii", a declarat Dr. Clifton Meador, de la Scoala de Medicina din Nashville, SUA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu