luni, 3 august 2009

“Parca banii ii faceau sa devina tot mai saraci”


David Suelo este un american de 48 de ani care in toamna anului 2000 a renuntat sa mai foloseasca bani, bazandu-se pe resursele din mediul inconjurator pentru a supravietui, informeaza men.style.com.

In urma deciziei, s-a mutat intr-o pestera dintr-un canion, la o ora de mers pe jos de Moab, un oras din statul Utah. Hrana lui zilnica este constituita din ierburi si legume salbatice care cresc in zona unde traieste. Cateodata, meniul lui contine si furnici, termite, soparle, dar si diferite animale lovite de masini.

David Suelo sustine ca niciodata nu i-a lipsit mancarea, si isi prepara mesele in pestera. In zona traiesc pume si lincsi, dar nu-si face griji din cauza lor. O cascada din apropierea “locuintei” sale este folosita drept pentru a se spala. O data pe saptamana, Suelo se plimba prin Moab si cauta printre resturile celorlalti locuitori lucruri pe care nu le poate obtine singur, precum haine sau incaltaminte.

David Suelo a dus odata o viata normala. A absolvit Universitatea din Colorado cu specializarea antropologie, a avut diferite locuri de munca, bani si cont bancar. In 1987, cand era tehnician asistent de laborator intr-un spital din Colorado, s-a alaturat agentiei guvernamentale americane Corpul Pacii.

A fost trimis sa monitorizeze starea de sanatate a locuitorilor triburilor dintr-un sat ecuadorian, localizat in Anzi. Suelo a petrecut doi ani alaturi de triburi, perioada in care a observat schimbarile provocate de bani in randul locuitorilor. Satenii vindeau legumele cultivate si cumparau sucuri si produse alimentare occidentale, dar pe masura ce cheltuiau mai multi bani starea lor de sanatate devenea mai subreda, spune Suelo.

“Parca banii ii faceau sa devina tot mai saraci” - asa descrie americanul efectul banilor asupra triburilor ecuadoriene. Dupa perioada petrecuta in Anzi, David s-a mutat la Moab, unde a lucrat cinci ani la un adapost de femei. In 1999 ajunsese sa locuiasca la o manastire din Thailanda, de unde a plecat in India. Acolo a descoperit ascetii sadhu, oameni care renuntasera la bani pentru a-si onora zeii. Atunci a decis sa faca acelasi lucru, dar si sa se intoarca in SUA, deoarece a considerat ca poate fi un sadhu adevarat doar intr-o tara in care se pune foarte mare accent pe bani.

Locuitorii orasului Moab au pareri impartite despre Suelo: un profet adept al mormonismului sau un vagabond irecuperabil. Pe blogul sau, care este updatat de la Biblioteca publica din Moab, David Suelor sugereaza ca este putin din fiecare:” Cand foloseam bani mereu imi lipsea ceva. Bani reprezinta lipsa. Bani reprezinta lucruri din trecut (datorii) si lucruri din viitor (credit), dar niciodata nu reprezinta lucruri din prezent.”

Spre deosebire de americanul obisnuit, impovarat de datorii si ingrozit de posibilitatea unei noi restructurari la locul de munca, Suelo nu-si face griji din cauza crizei financiare. El nu are cum sa ramana fara bani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu