vineri, 6 martie 2009

Ziua in care au aflat ce este criza (ultima parte)

PRIVIND RETROSPECTIV

„Am zis clar: când va trebui să aduc bani de acasă, închid"

Andrei Popa a fost distribuit pe vreme de criză în rol principal: a trebuit să renunţe la agenţia imobiliară pe care o înfiinţase în 2005, după ce, prin august anul trecut, nu mai găsea nici bani pentru chirie. Pe deasupra, a vândut zilele trecute casa ridicată undeva în vecinătatea Capitalei pentru doar 90.000 de euro. Asta deşi, acum vreun an, când încă era în construcţie, primise o ofertă de 170.000 de euro pentru aceeaşi locuinţă. Preţul pentru care a vândut- o acum nu acoperă nici costul materialelor folosite. Andrei Popa a trebuit totuşi să vândă, pentru a se muta în Franţa, împreună cu soţia. Acum aşteaptă.

Începutul: un teren de casă prea mare

În 2004, Andrei Popa căuta un teren pentru casă. A cumpărat unul mai mare decât cel de care avea nevoie, întrucât proprietarul nu voia să-l vândă „pe bucăţi". A împărţit respectiva suprafaţă în loturi mai mici, de 1.000 de metri pătraţi fiecare, care i-au adus repede profit mare. Şi banii au început să se înmulţească: cu banii încasaţi a cumpărat alte terenuri pe care le-a „feliat" şi le-a vândut.

Aşa a apărut agenţia. „Intram în contact cu mulţi vânzători de terenuri, care mă rugau să le cumpăr sau să le găsesc un cumpărător. M-am asociat cu cineva şi am deschis agenţia imobiliară în 2005. De la început am zis clar: când va trebui să aduc bani de acasă ca să o ţin în picioare, o închid", povesteşte Andrei Popa.

Declinul: fără bani de chirie

Momentul părea însă departe, pentru că agenţia creştea mai ceva ca Făt-Frumos: avea în 2007 o cifră de afaceri de 200.000 de euro, dublu faţă de anul precedent. Mergea bine, profitul era însă mic, pentru că o mare parte din bani au mers pe cumpărarea a patru maşini, un alt teren, şi o chirie mare pentru un spaţiu cu vad. Cam prin martie 2008, tranzacţiile s-au rărit foarte mult, iar prin august nu mai erau nici bani pentru chirie. Andrei Popa a renunţat în acel moment. „Asociatul meu a mai încercat, a mai adus bani, a încercat să se reprofileze pe apartamente, dar n-a mers", spune Andrei Popa.

Între timp, Popa a reuşit să vândă casa de 135 de metri pătraţi locuibili şi un teren de 800 de metri pătraţi cu 90.000 de euro, după ce a pus-o în vânzare la preţul de 150.000 de euro, în iulie 2008. Aşteaptă acum să reînceapă tranzacţiile şi să vândă cea mai mare parte din bunurile rămase: câteva terenuri cumpărate acum patru ani şi încă o casă. O parte din banii câştigaţi îi va pune la bancă, iar restul vor fi investiţi în câteva afaceri, sunt mai multe variante.

 Una peste alta, Andrei Popa se bucură că a trăit această criză, pentru că a învăţat multe: „Să am tot timpul lichidităţi, să vând când piaţa e în creştere, chiar dacă simt că va mai creşte, să marchez profitul. Să nu investesc toţi banii într-un singur domeniu".

Maximele din 2007 ale pieţei imobiliare nu vor fi atinse prea curând, preconizează fostul agent. Poate peste câţiva ani. „Eu zic că piaţa se va dezmetici când băncile vor reîncepe să dea credite la dobânzi rezonabile. Şi mă tem că băncile din România vor accepta condiţii mai bune pentru clienţi mult mai târziu. Cred că piaţa se va trezi din letargie abia pe la începutul anului viitor", consideră Popa.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu