luni, 2 martie 2009

Ochiul lui DUMNEZEU?

Astronomii europenii au fotografiat ceea ce seamănă uimitor cu un ochi care ne priveşte direct din cosmos. Descoperirea a fost poreclită "Ochiul lui Dumnezeu".

Fotografia captează o formaţiune compusă din gaz şi praf, substanţe împrăştiate de o stea ce a dispărut. Sistemul nostru solar va avea o soartă asemănătoare peste cinci miliarde de ani.

Formaţiunea fotografiată seamănă izbitor cu o pupilă strălucitoare albastră şi albul ochiului, înconjurate de gene. Ochiul lui Dumnezeu are mărimi considerabile, astfel încât, pentru a-l traversa dintr-un capăt în altul, ai avea nevoie de doi ani şi jumătate, călătorind cu viteza luminii, relatează telegraph.co.uk.

Ochiul lui Dumnezeu se află la 700 de ani lumină de Pământ, în constelaţia Vărsător. Descoperită de astronomul german Karl Ludwig Harding în 1824 nebuloasa Helix, poate fi observată şi de astronomii amatori, cu telescoape mai puţin performante.

Cea mai recenta fotografie făcută nebuloasei (foto) aparţine European Southern Observatory şi este bogată în detalii. Astfel, apar pe fundal multe galaxii îndepărtate ce nu puteau fi observate în fotografiile mai vechi.
Datorita aspectului sau asemanator cu un ochi urias ce ne priveste planeta de la o distanta de 700 ani-lumina, oamenii de stiinta au botezat o nebuloasa observata cu ajutorul telescopului european Wide Field Imager – “ochiul lui Dumnezeu”.

Un comentariu:

  1. "Coincidenta este felul Lui Dumnezeu de a ramane anonim" A. Einstein. Asadar, nu este o pura intamplare ca acea formatiune sa fie acolo in aceasta forma...

    RăspundețiȘtergere