joi, 5 martie 2009

Ziua in care au aflat ce este criza(partea a 3 a)

ULTIMUL EDITORIAL

„Moartea" anunţată a unui ziar de provincie

Vineri, 30 ianuarie 2009, ziariştii de la „Monitorul de Bacău" au refuzat să mai scrie. În pagini au intrat materiale de arhivă sau de pe net, iar pe prima pagină a fost aşezat un editorial care se chema „Monitorul de Bacău, condamnat la moarte", alături de o poză cu o lumânare aprinsă.

Pe 30 ianuarie 2009, ziariştii de la „Monitorul de Bacău" au aflat că redacţia se va închide chiar a doua zi. Era pe la prânz când a venit directoarea şi i-a anunţat, într-o şedinţă. În toată zarva creată, redactorul-şef, Gabriel Pop, s-a pus pe scris ultimul editorial pentru un ziar de provincie, „un anunţ de deces pentru un prieten foarte drag". Trebuia ca ziarul să iasă cu ceva a doua zi, fie ea şi ultima.

Prioritatea: aparatele foto

„Nu ştiu cu ce să încep şi nu ştiu prea bine ce trebuie să spun. Un lucru este sigur - cotidianul «Monitorul de Bacău» nu va mai exista. Din motive economice, din motive de prost management, din motive de sufocare internă, va fi un ziar mai puţin pe piaţa băcăuană". Aşa începea articolul. Mai departe, se vorbea despre ziariştii care au trecut prin redacţie, despre unii care au şi rămas sau despre relaţia dintre patron şi angajaţii săi. În acte, ziarul este deţinut de Andreea Nistor, fiica senatorului PDL Vasile Nistor, iar marca este disputată în prezent cu o altă firmă, la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM).

Gabriel Pop povestea în articol că senatorul s-a interesat, prin intermediul directoarei, de soarta aparatelor de fotografiat: nu care cumva ca acestea să fie pierdute. Finalul editorialului era o remarcă ce-l făcea să zâmbească trist pe de-acum fostul redactor- şef: „În definitiv, am murit de ziua lui Caragiale".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu