joi, 20 august 2009

sa NU te joci cu mobilul la volan

Pe scurt, vedem cum o soferita adolescenta ucide patru alti oameni, incapatanandu-se sa scrie un SMS la volan. O manevra absolut inconstienta, care, spun statisticile, a dus la o crestere cu 23% a accidentelor mortale!

"Foarte, foarte bun filmuletul. Astfel de campanii sunt necesare pt a deschide cu adevarat ochii soferilor. Felicitari realizatorilor." - scrie Bogdan.

"Ar trebui, ca si autoritatiile noastre sa faca asa ceva. Adolescentii si nu numai trebuie sa cunoasca pericolele." - este de parere Ovidiu B.

Multi dintre tineri nu stiu ca pana si tastarea unui numar scade puterea de concentrare la volan. Statistic, numai in Statele Unite, in 2007, s-au intamplat o mie de accidente din aceasta cauza, in care au fost implicati minori de 16 si 17 ani.

Tot expertii spun ca procentul creste ingrjorator, cu 4% in fiecare an.

Ingrijorator este ca 50% dintre soferii intre 18 si 24 de ani au admis ca scriu SMS-uri in timp ce se afla la volan. Nici adultii din State nu stau prea bine: 73% dintre acestia au marturisit ca vorbesc la tefefon in timp ce conduc, arata unul dintre ultimele studii publicate de companiile de asigurari.

In ceea ce priveste tara noastra, numai in primele luni ale lui 2009, au fost date 13.132 de sanctiuni pentru folosirea mobilului in timpul condusului.

Moni

Foarte bun filmuletul, bine realizat, eu cinsider insa ca nu este destul de dur si lumea il vede ca pe un simplu film nu ceva ce este posibil, nu trezeste sentimente atata de puternice incat sa afecteze un tanar care este obisnuit cu astfel de imagini care le poate urmarii in diferite filme.
Am gasit in schimb o campanie mult mai violenta mai socanta si care poate trezi oamenii la realitate.
Principalele cauze ale acestor evenimente rutiere au fost traversarea neregulamentară a pietonilor, neacordarea priorităţii şi neadaptarea vitezei autoturismului.Antena3.ro

luni, 3 august 2009

“Parca banii ii faceau sa devina tot mai saraci”


David Suelo este un american de 48 de ani care in toamna anului 2000 a renuntat sa mai foloseasca bani, bazandu-se pe resursele din mediul inconjurator pentru a supravietui, informeaza men.style.com.

In urma deciziei, s-a mutat intr-o pestera dintr-un canion, la o ora de mers pe jos de Moab, un oras din statul Utah. Hrana lui zilnica este constituita din ierburi si legume salbatice care cresc in zona unde traieste. Cateodata, meniul lui contine si furnici, termite, soparle, dar si diferite animale lovite de masini.

David Suelo sustine ca niciodata nu i-a lipsit mancarea, si isi prepara mesele in pestera. In zona traiesc pume si lincsi, dar nu-si face griji din cauza lor. O cascada din apropierea “locuintei” sale este folosita drept pentru a se spala. O data pe saptamana, Suelo se plimba prin Moab si cauta printre resturile celorlalti locuitori lucruri pe care nu le poate obtine singur, precum haine sau incaltaminte.

David Suelo a dus odata o viata normala. A absolvit Universitatea din Colorado cu specializarea antropologie, a avut diferite locuri de munca, bani si cont bancar. In 1987, cand era tehnician asistent de laborator intr-un spital din Colorado, s-a alaturat agentiei guvernamentale americane Corpul Pacii.

A fost trimis sa monitorizeze starea de sanatate a locuitorilor triburilor dintr-un sat ecuadorian, localizat in Anzi. Suelo a petrecut doi ani alaturi de triburi, perioada in care a observat schimbarile provocate de bani in randul locuitorilor. Satenii vindeau legumele cultivate si cumparau sucuri si produse alimentare occidentale, dar pe masura ce cheltuiau mai multi bani starea lor de sanatate devenea mai subreda, spune Suelo.

“Parca banii ii faceau sa devina tot mai saraci” - asa descrie americanul efectul banilor asupra triburilor ecuadoriene. Dupa perioada petrecuta in Anzi, David s-a mutat la Moab, unde a lucrat cinci ani la un adapost de femei. In 1999 ajunsese sa locuiasca la o manastire din Thailanda, de unde a plecat in India. Acolo a descoperit ascetii sadhu, oameni care renuntasera la bani pentru a-si onora zeii. Atunci a decis sa faca acelasi lucru, dar si sa se intoarca in SUA, deoarece a considerat ca poate fi un sadhu adevarat doar intr-o tara in care se pune foarte mare accent pe bani.

Locuitorii orasului Moab au pareri impartite despre Suelo: un profet adept al mormonismului sau un vagabond irecuperabil. Pe blogul sau, care este updatat de la Biblioteca publica din Moab, David Suelor sugereaza ca este putin din fiecare:” Cand foloseam bani mereu imi lipsea ceva. Bani reprezinta lipsa. Bani reprezinta lucruri din trecut (datorii) si lucruri din viitor (credit), dar niciodata nu reprezinta lucruri din prezent.”

Spre deosebire de americanul obisnuit, impovarat de datorii si ingrozit de posibilitatea unei noi restructurari la locul de munca, Suelo nu-si face griji din cauza crizei financiare. El nu are cum sa ramana fara bani.