miercuri, 14 septembrie 2011

13 NU din viata unui LIDER

Vom discuta ca niste profani care au ignorat cartile despre leadership sugerate in training-urile din multinationale sau de “batranii nostri” si au descoperit “a fi sau a nu fi” … lider in valtoarea experientelor traite.

Ce este un lider? Pe scurt: este un exemplu, cel putin teoretic, dar de cele mai multe ori o persoana instituita cu puterea de a conduce, de catre un grup. Un lider poate fi un vanator iscusit care aduce acasa mai multa mancare decat restul cetei, dar acest vanator are acum pe mana bugete, strategii si alte instrumente contemporane care, folosite cu iscusinta impreuna cu o echipa, aduc succesul sau esecul acasa.

In conceptul modern exista multe definitii ale liderului si leadershipului, cea mai potrivita fiind cea care ti se potriveste. Pe romaneste, liderul este, de fapt, … un lider, sau invers.

De multe ori, pentru a sti ce suntem, trebuie sa ne dam seama ce NU suntem. Am descoperit, incapatanat fiind, multe lucruri dureros de simple si evidente din greseli, unele repetate, bineinteles. Am descoperit multe si din greselile celor pe care ii consideram la randul meu lideri si mi-am permis sa fac o lista scurta cu cateva greseli traite in scurta mea experienta de antreprenor:

Ce trebuie sa faci pentru a NU fi lider:

1. Pentru a NU fi lider trebuie sa ceri celor pe care ii conduci sa faca lucruri pe care tu nu le intelegi sau uneori pe care sa nu le poti face TU.

2. Pentru a NU fi lider trebuie sa ceri sa fi respectat “by default”, fara sa respecti la randul tau echipa cu care lucrezi.

3. Pentru a NU fi lider trebuie sa vii tarziu si sa pleci devreme, eventual sa mai “bagi” si un racnet pe hol….bineinteles, unul la venire, unul la plecare.

4. Pentru a NU fi lider trebuie ca viziunea ta sa se rezume la a copia putin de la concurenta si a “dopa” cu niste beculete si sclipici strategii deja folosite. La fel este si daca citesti ceva cool pe net si delegi o asistenta sa transmita “viziunea ta” managementului din subordine spre aplicare.

5. Pentru a NU fi lider trebuie sa crezi ca le stii pe toate si ca daca te uiti seara la Telejurnal esti informat destul.

6. Pentru a NU fi lider trebuie sa spui: “eu sunt seful aici, iar tu trebuie sa faci ca mine”. La chestia asta sunt putin cei care NU se gandesc la ceva frumos instantaneu. Pentru cei mai emotivi din fire, gandurile frumoase se vor derula in fata computerului la care in loc sa faca ce trebuie, ruleaza nervos un Tetris sau, mai nou, un Travian.

7. Pentru a NU fi lider trebuie sa taci mult. Sa taci profund. Comunicarea sa fie straina de tine. Pentru cei care nu cred in asta, sunt convins ca telepatia nu functioneaza.

8.
 Pentru a NU fi lider trebuie sa nu poti sa dai nici un exemplu de reusita personala. Nu ma refer la mersul pe bicicleta, sau la amintiri din copilarie, ci la ceva mai mult de atat.

9. Pentru a NU fi lider trebuie sa nu recunosti greselile tale, oricat de mari sau neinsemnate sunt.

10. Pentru a NU fi lider trebuie sa uiti sa motivezi oamenii care merita, iar pe cei care nu merita sa le explici ce urmeaza pentru ei.

11. Daca vrei sa NU fi lider trebuie sa vorbesti mereu doar de tine daca “ceata” ta are succes. Sa fii arogant si infatuat “cu acte” si sa consideri ca succesul este doar al tau. Daca esti de parere ca succesul este doar al tau, ar trebui sa-i concediezi pe toti, sa vezi care este “next step”.

12. Pentru a NU fi lider trebuie sa fii strain de semnificatia termenului “impreuna”. Sa crezi ca singur poti face totul, pe modelul “buricul pamantului”.

Sunt multe de adaugat, dar va plictisesc si termin cu cea mai importanta:

13. Pentru a NU fi lider trebuie sa ajungi atat de mare si tare incat echipa ta (cei cu care ai contact direct macar) sa NU te invite din cand in cand la bere/film/fotbal sau “jais ne sais quoi“ in cazul doamnelor. Daca ai reusit aceasta performanta, inseamna ca esti deja “buricul pamantului” si ar trebui sa ceri ajutor. Repede! 

Material realizat de Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker Affiliates of Romania, si a fost publicat initial pe Wall Street

Valentin Ilie este CEO al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu